jeans

Miljörisker vid tillverkning av jeans är att vattnet blir förgiftat vilket leder till att många dör och får livshotande sjukdomar. Stora odlingar finns i till exempel Indien och Pakistan där det är torrt och bomullen är viktig för ekonomin. För att kunna odla tar man vatten från floder. Områden torrläggs och vattnet som blir kvar att dricka är förgiftat. Det är ett mycket allvarligt problem som leder till sjukdomar, missbildningar och för tidig död. Det vill säga att jeansen är ett utav världens farligaste plagg. I och med att det behövs så mycket vatten till ett kilo bomull så krävs det massa vatten och världen idag har för lite vatten. Det betyder att man inte kan ta så mycket vatten för ett par jeans.

De som jobbar med att plocka bomull andas in DDT och får svåra sjukdomar för det. Det är inte bara en skada för världen utan också för de som jobbar med att skörda bomull.

 

Ekologiska jeans:

En stor mängd kemikalier används för att hålla skadeinsekter borta.

Vissa bekämpningsmedel blir insekterna resistenta mot och då måste man använda mer och mer

De fattiga bomullsodlarna tar lån. Men när den onda spiralen sätter fart klarar de sig inte alltid.

Det finns tragiska exempel på skuldsatta odlare som tagit sina liv. De klarar inte av att betala tillbaka lånen och de tjänar inte mycket pengar på att sälja bomull. Och det här är bara början på jeansens produktionskedja. Kemikalier krävs också vid färgning, vävning och tvättning. Några jeanstillverkare har tagit fram jeans av organiskt odlat bomull men än så länge utgör det bara en bråkdel av alla världens jeans. Men tillverkarna klagar på att det inte är lätt. Ekologiskt odlad bomull finns i liten omfattning.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0